U bent hier

Hijskettingen

De hijsketting is een belangrijk onderdeel van uw kettingtakel. Voor optimaal gebruik heeft de hijsketting wel uw aandacht nodig.

Waarom is het belangrijk om hijskettingen te smeren?
Als u uw hijsketting niet smeert zal dit veel slijtage opleveren. Door slijtage van de ketting neemt het risico op kettingbreuk exponentieel toe. Uw hijsketting zal hierdoor eerder vervangen moeten worden, of in extreme gevallen zelfs breken. Het is dus essentieel om de hijsketting goed te smeren. Dit komt de levensduur ten goede, het verlaagd uw veiligheidsrisico en voorkomt onnodige kosten. Niet te vergeten dat de hijsketting altijd over kettingwielen loopt (nestenschijven). Veel slijtage op de hijsketting geeft ook slijtage op de kettingwielen. Ook deze dienen periodiek gecontroleerd te worden en indien nodig vervangen te worden. Heeft u geen tijd of zin om uw hijskettingen zelf te smeren dan doen wij dit graag voor u!

Hoe vaak moet u de hijskettingen smeren?
Hoe vaak u de hijskettingen moet smeren staat niet exact beschreven. Het is echter wél verplicht om jaarlijks al uw hijsmiddelen te laten keuren en de hijsmiddelen voor gebruik zelf te controleren. In een jaarlijkse keuring wordt onder andere gecontroleerd op smering en slijtage van de ketting. Door uw jaarlijkse keuring te laten doen bent u dus verzekerd van één controle en smering per jaar. In de meeste situaties is het eenmaal per jaar insmeren van de hijskettingen voldoende. Maar dit geldt echter niet voor alle gevallen. Als het takel bijvoorbeeld in een ruimte hangt die vaak wordt schoongespoten, dan moet de hijsketting waarschijnlijk meerdere keren per jaar worden gesmeerd. Onze specialisten kijken naar uw specifieke situatie en zullen hierin een passende oplossing vinden. Daarbij draagt u wel zelf de verantwoordelijkheid om uw hijsmiddelen goed in de gaten te houden.

Hoe kunt u controleren of uw hijsketting/kettingwiel versleten is?
De slijtage van de hijsketting/kettingwiel kan bepaald worden door middel van meting met een schuifmaat of kettingkaliber. Door de slijtage tussen de schakels wordt de hijsketting langer. Met behulp van de een schuifmaat of kettingkaliber kan worden bepaald of de slijtage binnen of buiten de marges valt. Heeft u hier vragen over, of wilt meer weten over de marges van uw eigen hijsketting(en)? Neem dan contact op met onze servicedienst via 070 - 4020 100 of via service@demag.nl.

Voor meer informatie over het keuren: www.demag.nl/keuren